Beginpagina

Kies uw Provincie

Beweeg de muis over de kaart

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Advocaten zoeken
Naam :
Plaats :
Rechtsgebieden :
:


Advocaten

Wat kan een advocaat voor u betekenen?

Hebt u een juridisch probleem waar u zelf niet uit komt, dan kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kent de wet en weet precies wat uw rechten zijn. Daardoor kan hij/zij u helpen om een goede oplossing te vinden voor uw juridische probleem.

Heeft uw probleem te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving? Dan is het verstandig om tijdig een advocaat in te schakelen. Hoe eerder u de advocaat inschakelt, hoe beter en sneller hij/zij u kan helpen.

Wanneer bent u verplicht een advocaat in te schakelen?

In enkele gevallen is een advocaat verplicht. Bijvoorbeeld als u voor een civiele procedure moet voorkomen bij de rechtbank, de Hoge Raad of het Gerechtshof. Moet u voorkomen vanwege een strafzaak, bijvoorbeeld wanneer u een boete heeft gekregen voor te hard rijden, dan is het toegestaan om zonder advocaat te verschijnen en om uzelf te verdedigen. Ook voor het aanvragen van een vergunning, het wijzigen van een bestemmingsplan of andere overheids-procedures bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Wat kost een advocaat?

Niet alle advocaten rekenen dezelfde tarieven voor hun diensten. Daarom is het aan te raden om na te gaan wat een advocaat in rekening brengt, alvorens u besluit deze advocaat in te schakelen. Tijdens het eerste gesprek kunt u met uw advocaat financiële afspraken maken. Uw advocaat kan tevens bekijken of u in aanmerking komt voor financiële steun van de overheid. Een advocaat kan vooraf nooit precies aangeven hoe hoog de kosten zullen worden. Het verloop van een zaak is namelijk voor een groot deel afhankelijk van onzekere factoren. Wanneer de kosten hoger worden dan vooraf verwacht, dient een advocaat dit tussentijds aan te geven.

U kunt in overleg met uw advocaat een declaratiemethode kiezen die voor u allebei passend is. Hieronder leest u een aantal suggesties:

Vanzelfsprekend zijn andere methoden ook mogelijk, mits deze niet in strijd zijn met de gedrags- en beroepsregels die gelden in de advocatuur.

Komt u in aanmerking voor rechtsbijstand?

Wanneer u een relatief laag inkomen heeft kunt u in aanmerking komen voor 'gesubsidieerde rechtsbijstand'. Dit houdt in dat een deel van de kosten voor de advocaat door de overheid worden betaald. Ook als u deze rechtsbijstand ontvangt is de keuze voor een bepaalde advocaat aan u.

Deze rechtsbijstand is bedoeld voor particulieren. In enkele gevallen kunnen ook kleine bedrijven voor deze overheidsbijdrage in aanmerking komen. Bij het Juridisch Loket kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

De rechtsbijstand dekt niet de gehele kosten voor uw advocaat. De 'eigen bijdrage' dient u zelf aan de advocaat te betalen voordat deze met uw zaak begint.

Informatie over rechtsbijstand na ontslag kunt u vinden op 123ontslagvergoeding.

Problemen met uw advocaat?

Wanneer u problemen heeft met uw advocaat en hier onderling niet uit komt, kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur. Dit kan enkel wanneer het advocatenkantoor is aangesloten bij deze commissie of als u dit vooraf met uw advocaat heeft afgesproken middels een Akte van Compromis.